Friday, April 23, 2010

Kisah Jumaat saya

Banyak betul cobaan saya hari ini untuk buat passport Mia.
And lucky me i have the sweetest baby in town..so behaved the whole day tau.
Banyak benda kena prepare.
Nak apply visa lagi.Next week baru nak pergi Japan ambassy apply.
Siyes leceh gila.Nak tau apa syarat dia

1. Kena isi form visa la of cos.

2.Kena buat iltinery apa yang kita plan nak buat,nak visit tempat apa kat sana setiap hari.
Mean saya kena list kan from 9hb until 24th apa yang akan saya buat di sana nanti.

3. Kena bagi surat confirmation letter from majikan.(yang ni Next week baru dapat)

4. Visa photo.

5. Current saving acc mesti ada at least RM6K..kena photocopy and virified from bank.

So malam tadi saya dah list kan satu2 my to do list today.
Bangun pagi terus ke office untuk apply majikan confirmation tu.Next week baru leh dapat.

Then terus ke kedai gambar.untuk amik gambar passport n Visa Mia..juga visa mommy sekali.
Punyalah susah nak amik gambar Mia.Tak leh duduk diam.


After amik gambar, we all gerak ke Putrajaya untuk buat passport.
IC mommy My kid Mia, semua dah complete..
And as usual mestilah ada yang tak kena..saya lupa bawak sijil beranak Mia.
Rasa macam nak hentak2 kepala kat dinding.
Dah kena buat 2-3 kali kerja..saya mmg macam tu.Mak nenek ngok ngek sket.
Balik ke Bangi semula untuk amik Surat beranak.And terus ke Putrajaya.
Lepas bayar, kena tunggu i hour untuk passport siap.

Malas nak tunggu terpinga2 kat emigresen tu..we all balik ke Bangi semula untuk withdraw duit ASB.
Kan ke mesti ada ada 6k dalam current account kan..now pun dah hujung bulan..bukan setakat rm6k takde dalam acc..600 pun susah..wakakak..

Balik semula ke Putrajaya ngam ngam ho la passport siap..yeahhhh...selesai satu urusan..

Gambar passport Mia yang senget bahu sebelah.

Gambar Visa pula..saya suka sangat gambar dia yang ni..muka innocent..muka yang sedap untuk di gomol..

Mommy dah janji..kalau Mia behave mommy bawak jenjalan Alamanda kan..
Plus pressie hunting for Kira oso..(hope u like our pressie ya Kira)
And disebabkan Mia kan sekarang tgh jalan2 jatuh.saya nak belikan kasut yang comfort sket untuk dia.Skang mana pergi,mesti dia nak berdiri.So kenalah berkasut..

Siriyes saya suka giller dgn kasut grey ini..ala2 Suri kan pakai kasut grey..Tapi berat..tapi suka

Then ada kasut white-pink yang ringan ni.Tapi bila Mia pakai kasut ni dia takmo berdiri pula.Dia asyik duduk je..apsal eh?
Ke sebab kasut tu still berat juga?
Dia tak biasa lagi berdiri pakai kasut kut.
saya biasa2 je dengan design ni..tapi kasut ni lighter than the grey one.
Ringan2 pun still Mia takmo berdiri..apakah?
Sedap tak agak2 nya benda ni mommy?
Nyaris ok dia nak masuk mulut kasut ni.Nasib baik mommy tangkas menepis.


End up tak beli pun.
Elok2 dia tgh ada progress untuk berjalan-jatuh.
Pakai kasut terus tak reti.
So biarlah dia berstokin je dulu ke mana2.
Sampai kepam n lunyai socks tu di buatnya.

Then we all pergi lunch+dinner.
Balik rumah..penat gilaa..
Mia dah surrender tdo since 9pm tadi.
Saya penat juga..tapi cam excited nak update blog pasal gambar tomei tomei saya ini.

12 comments:

  1. heheheee..grey..cm suri...i pn ada aim satu Clarks neh. tp cm susah lak nk strap kasut tu. frussttt..btw. mia pndai snyum ok dlm pix. tomei tomeii

    ReplyDelete
  2. seronoknya... nak gi japan... payah le plak buat visa ttu.... comel betul gambor passport Mia...

    ReplyDelete
  3. Mia comel!! Suka sgt gambar passport dia!!!

    ReplyDelete
  4. hye.... im ur silent reader... nk tanya kt putrajaya da leh wat passport ek? sbb last time i kena g kajang n seremban utk wat passport... huhuhu...

    ReplyDelete
  5. buat visa utk jepun bagi i memang melecehkan!! haritu kene prepare doc tuk bos rase cam aii je yg kene pi ekekeke....

    btw muke mia nampak cute je dlm passport tu hehehe.

    ReplyDelete
  6. waa..bhestnuye mia dh ade passport..nk g jepang yer..best2 :)

    ReplyDelete
  7. haaaaa bestnye mia nak jalan jauh jauuuhhhhh!!!

    ReplyDelete
  8. sue..
    i tak jadi beli,sbb kasut berat..mia tako jalan guna kasut ni..maybe nak carik kasut gry suri ni kat kedai lain pula..joms...

    liea,
    thanks..susah gila nak amik

    Yan..
    nanti siti bagi yan sekeping gambar mia k..simpan dalam wallet tau..hahaha'

    Masriezz..
    Haah dah ada..tak ramai pun org cam kat kajang..kejap je tunggu

    elyn,
    tulah..i pun cam malas gila nak buat

    Huda,
    ada passport je baru ni..tiket lom kompom lagi..hahah

    Twiggy..
    tidak lah jauh bebebno..hahaha
    7jam sahaja

    ReplyDelete
  9. beb.ko berdua je ke ngn mia buat sume2 nih.wah tabah tabah.

    ReplyDelete
  10. pandai mia senyum utk gamba passport dia .. so cheeky!

    btw, nape g imigresen putrajaya .. bukan ke umah u dekat bangi .. imigresen jalan reko kan lg dekat .. my 2 cents :)

    ReplyDelete
  11. Bol..
    aku memang tabah..haha..ko imagine je la haru biru nyer hidup aku hari2..

    Fab Farah..
    i suke greyyy..hihi

    Farah..
    Imigresen kajang orang ramai gila..
    i malas nak tunggu lama sbb tu g putrajaya.
    Kalau kajang pergi pagi office tak bukak lagi pun org dah beratur panjang..

    Kat putraja takde orang

    ReplyDelete