Tuesday, March 1, 2016

Educational Toys


*This is sticky post..




If you guys are interested to purchase any of the toys.


Do email me at ysalli@yahoo.com





Add us in the Facebook for more educational Toys.



Monday, September 22, 2014

Kemalasan tahap no light light dah ni

Malas.. penat.. nak rehat je rasa hari hari.
Pagi pagi masuk ofis rasa demotivated sebab tahlah mcm dah boring dengan apa yang dibuat hari.
Ada class pagi petang. Mengajar benda yang sama for 5years.
 
Dah takde cabaran dah rasa.
Rasa mcm selesa.. lama2 jadi malas.
Nak sambung PHD takut.
Rasa macam tak layak nak sambung.
Saya bukan orang yang suka membaca, suka mengkaji sedalam dalamnya.
Saya ni jenis yang pakai boleh je.
Tahu sket2 cukup.duduk diam2.
hahahah.
 
Taklah...macam tu sekali.
Tapi bila fikir PHD bukan macam master and degree.
PHD ni kena buat researched .
Kena kaji sedalam dalamnya.
Kena cari maklumat. Kena tahu banyak benda.
Kena tahu 100%
 
 
Dah lama rehat. Jadi macam ni lah.
Kemalasan ganda infiniti
Dah takde semangat dah sekarang.
Main internet je rasa best
Benda lagho memang best.
 
Balik rumah tengok rumah semak,
Tapi kena masak dulu.
Tengah masak , anak2 request macam2.
Nak biskut, ice cream, yougurt, nuggert,.
Tumpah sana sini.
Nangis.. gado2 lagi sesame sendiri.,
Ngadu soh tengok kakak.. kakak soh tengok adik.
Baju2 sekolah yang nak dibasuh.
Sampai satu tahap bila dah setel diorang makan dan mandi.
Saya dah rasa all out kepenatan.
 
Tak larat dah nak fikir nak kemas rumah, nak sapu and mop lantai dah.,
Tutup je mata buat tak Nampak dengan sampah yang ada.
 
Naik bilik and tidur,
Kadang2 lupa nak mandi sbb dah penat sangat.
 
Pagi2 bangun kejut anak2 mandi pergi sekolah.
Tengok rumah bersepah2.
Its like kalau saya tak buat, memang takde orang lain akan buat.
Sakit mata, sakit jiwa.
Berharapkan fairies dating kemas malam adalah mustahil.
 
Pergi kerja dalam keadaan jiwa tak tenteram.
Dengan kemalasan berganda.
Hari hari.
 
Saya perlukan satu azam semula.
Azam untuk tidak berjiwa malas.
Mungkin perlukan satu perubahan besar.
 
Tukar kerja?
Sambung PHD?
 
Nak pikir pun rasa malas.
Apatah lagi nak decide yang mana satu boleh mencetuskan perubahan dalam diri saya.
 
Post pun level sampah pemalas.
Aduhaiiiii...
 


Friday, September 5, 2014

Too advance for montessori?

Benda yang paling saya takuti sejak dulu , telah betul betul berlaku.
Mia mula boring untuk kesekolah.
Dia dah tak nak participate in any school work anymore.
 
*nangis*
 
Since last two weeks , teachers smart reader dah complaint about this matter.
Saya cuba cari penyelesaian dengan memujuk Mia-Give her motivation/gift untuk dia kembali bersemangat ke sekolah.
1-2 hari OK.
Then jadi semula..
penat lah macam ni.
 
This week its happen again..
Mia refused untuk tulis number 1-50 .
Bila cikgu paksa, she protest and  wrote 1-200.
The teachers was so upset about her attitude ..
And let her stand outside of the class for punishment.
 
*SIGH BIG TIME*
 
Baru 5y dah kena denda berdiri kat luar class.
So saya rasa this is outside of my control already.
Mana mungkin saya kena berjanji hadiah denganMia hari2 untuk pujuk dia ke sekolah.
 
Saya terus contact  owner of sr and informed her about Mia losing interest to school situation.
 
My opinion is maybe the teachers kena tackle Mia with advance work.
Or bagilah extra work for her.
Member dah tahu tulis 1-200, and teacher still suruh dia tulis 1-50.
Siapa tak boring kan.
 
I don't know..
 
Seriously saya taknak Mia skip terus naik 6y pula.
Nanti dia dah 6y.. takkan nak minta naik darjah satu pula.
Darjah satu mungkin same sylibus again..
hurmmmm...
She is very excellent in reading..
at her age now..she can read the 3 suku kata already
eg- Meng-gemuk-kan , meng-gong-gong
She can write.
Boleh tulis karangan2 pendek already.
And of course basic math plus/minus operation.
 
Anak sape lah ni kan?
hehehe..
 
But now..Mia dah start bosan untuk repeat 2 suku kata
Dah boring untuk tulis no.1-50
I guess...
 
And my second opinions are..
Maybe.. classmate dia jenis yang loud- notty or lazybum sket..
heheh..
sbb dia selalu complaint, kawan dia tido betul2 kat class, kawan dia main eraser masa teacher mengajar, kawan dia bising..
etc etc..
 
Entah lah.. I don't know which one is the answer.
 
And  on Wednesday, the owner change Mia to  6y class.
So far dah 3hari Mia join 6y class and no more complaint from the teachers.
 
And she keep on telling me how nice being a 6y kid.
 
ok..case close..so far
 
 
Saya ada buat study sket about too advance for kindy ni.
Banyak je opinion cakap takpe untuk dia repeat the sylibus over and over again.
Kids selalunya gembira buat kerja yang dia dah tahu.
Diorang kan suka show off skit.
 
hehehe..
 
So maybe point no.1 tak betul.
Maybe situation Mia is more on point no.2.
Maybe the environment in 5y class tak tenteram sangat..
once a diva always a diva..hahahah
haruslah nak yang tenteram tenteram je untuk buat kerja .
 
ok.. happy Friday uolsss...
 
 

Sunday, August 17, 2014

Open house kecil kecilan

This year, kami buat decide buat open house kecil kecilan.
Takmo besar besaran panggil semua orang sekali in lumpsum dah.
Bila panggil ramai2 macam tu
 
1. Tak terlayan.. Orang dating-suruh duduk-suruh makan-orang balik
2. Tak dapat nak borak
3. Tak dapat nak gossip.
 
 
So start last week kami dah buat sket2 in a batch.
Petang sabtu geng2 bas sekolah saya.. 2 orang je pun Nabeelah and Rita.
hahahah
Saya order laksam untuk diorang.
Borak pun best..gossip macam2..
The next day Nabeelah terus beranak anak no.3
Charlies angel sangat tau dia..all 3 princesses..
Congrates darl..
 
 
 
Gambar banyak amik..tapi malas nak transfer..
nanti lah bulan depan..ekekek
 
 
Malam sabtu pula geng2 basikal husband saya datang.
Ada 3 family datang with anak2 and wife diorang sekali.
 
Menu malam tu.
 
1.Laksam (order)
yang saya masak sendiri
2. Pulut
3. Chicken curry
4. Sambal ikan bilis with petai.
 
Lewat pukul 11 juga diorang balik.
Adeiii ponekkkk
 
Ahad pula di khaskan untuk family in law saya.
Saya start main masak2 dr pukul 1pm and tetamu datang 2.30pm
Hebat tak mak masak cepat gitu..ekekek
Sebabnya lambat start adalah sebelum tu kami keluar beli ayamas and bahan2 untuk buat brownies.
Alamat mcm Charlie chaplin jugalah saya masak.
 
 
Menu
1. Nasi beriani
2. Chicken curry (kata dah terror masak kari kan)
3. Alca timun
4. Nugget (ni pun nak masuk dlm menu ke?)
5. Choclate brownies
 
6. Laksam semalam yang masih berbaki
7. Beli ayam percik ayamas 4 ekor
 
MIL saya datang siap bawak
1. Ketupat palas
2. Rendang daging
3. Goreng cempedak
 
Penuh meja makan semalam.
Alhamdulillah rezeki kan..
Ramai juga family husband saya , penuh satu rumah gamat dengat diorang je
 
Bang long + wife + 4 kids
Zura+ husband+1 kids
Azwan+wife
Ujang
Hasrul
FIL and MIL
 
 
 
Lewat petang bila half adik beradik husband dah balik.
Saya sms jiran sebelah rumah ..jiran belah kiri je..sebab belah kanan student sewa rumah tu.
Uztaz satu family datang sharing the rezeki yang banyak haritu.
7pm semua orang balik.
Saya start kemas (including mop) dekat pukul 9pm.
Penat gila rasa tapi seronok..
Sebab tak kelam kabut sangat.
 
Jumaat ni kawan2 GMI saya from Mecha pula datang.
Pot luck la.
Saya plan nak masak lodeh and nasi himpit je .
 
Sabtu kawan2 husband from Sony.
and Ahad geng2 blogger pencen pula.
 
Lepas tu tutup buku..
 
Saya nak buat utk STF..tapi dah berkumpul dah haritu kat rumah Mazia.
and masing2 full time2 raya ni.
Takpelah..lepas raya nanti kita berkumpul lagi ye.
 


Wednesday, August 13, 2014

Kari utara... Finally!


Atas ni kari n9..
Pekat berkilat..


 
Yang ni pula kari utara..
very light2 ..
tak pedas..
 
6 tahun kawin saya tak pass2 lagi nak masak kari version utara ni.
Sedih betul sbb husband saya bila makan lauk kari ni kat rumah mak dia bertambah2 dia makan.
Last week bagi mia and umar dani try pun diorang suka..
Pelik ye sbb umar dani takkan makan nasi selain dari sup.
Tapi kari dia layan..
 
So saya rasa takleh jadi ni..
Saya harus kena belajar..
Maka saya pun mintak lah specific and detail resipe from MIL..
Specific tu betul2 specific ye..
takleh terima bila orang cakap secukup rasa..or agak2 lah..
 
Saya mintak berapa panjang halia nak guna.
berapa ulas bawang putih bawang merah.
Berasa sudu kari nak pakai..
 
Turn out baru saya tahu kesilapan kari saya tak jadi2 dulu sebab saya guna kari sket sangat.
Kari utara ni memerlukan serbuk kari yang banyak.
Nak masak untuk 2 orang makan pun kena guna satu paket kecik sampai habis ye..
Selama ni saya guna 2-3 sudu..
patutlah takjadi.
 
So semalam saya pun cuba..
dengan bacaan bismillah..
 
3ulas bawang merah
2 ulas bawang putih.
halia panjang ibu jari (banyak ye)
Kayu manis and bentuk cam star tu 2 ulas.
Halba campur satu sudu.
Serbuk kari satu paket.
 
Ayam dan kentang potong dadu.
Tomato sebiji.
 
Santan setengah kotak.
 
 
Dan resultnya.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TARAAAAAAAAAA (gambar lupa nak snap)
Akhirnya saya Berjaya memasak lauk kari di usia 33 tahun.
hahahah
sedap dan boleh la nak dekat sama dengan kari mil saya tu.
 
Tanya husband.. jawapan dia "hurmmmm boleh lah"
sambil tambah 2 pinggan nasi.
 
Anak2 pun makan 2 pinggang semalm.
Masak 2 pot nasi..licin uollsss
 
saya tak makan nasi..saya cicah dengan roti je..
 
Gembira sangat...
Lepas ni boleh try masak untuk mak saya di n9.
hahahah
 
 
*pandai masak kari pun dah bising kan*

Tuesday, August 12, 2014

Lost 5kg in 2month (no chemical/drug needed)

Tajuk tak nak kalah kan..haahhah.
But mak Berjaya noks..mak Berjaya..lihat lah dunia..aagagaga..
 
 
 Saya fobia nak timbang berat badan..since bersalin tak pernah timbang.
Last timbang pun masa mengandung Umar Dani dulu..
At 9month I weight almost 80kg.. amik ko..
Baby keluar 3.5kg je..
Tulah makan untuk dua orang sangat kan..
Berat pun dah macam dua orang.
 
Lepas bersalin tak berani nak timbang.
Seluar baju still muat, tak ketat so apaada hal..
Makan dan makan lagi.
Salahkan breastfeedpula kali ni.hahah
 
Jadi orang tinggi ni, berat naik pun orang tak perasan sgt.
Sbb lemak tu tak berkumpul kat satu tempat kot.
Dia berselerak kat seluruh badan,,so takde lah Nampak gemuk mendadak.
 
Satu hari di bulan July nak dijadikan cerita saya pun tertimbang berat di rumah MIL.
Ya Allah ya rabbi.. July 2014 saya seberat 69kg..
nak nangis tengok angka tu..
1 kg lagi dah cecah 70kg.
10kg lagi dah sama cam org pregnant 9bulan.
 
Sebelum kawin berat saya ard 57-58kg
Tinggi 170cm so mmg Nampak very the pokok kelapa nak sebatang lah..
10kg woooo naik dalam masa 6 tahun with 2 orang anak.
Sikit2 sikit dia naik ..satu tahun naik 1.5kg..
10 tahun dr skang naik 15kg pula.. maksudnya by the time I reach 43 I will be weight 69+15 = 84kg
Confirm macam gergasi dewa gorgon..
Takut wei..


Survey punya survey ubat kurus mana yangpalingberkesan,
Semua mcm tak memuaskan hati.
Tak yakin saya.
semua syarat2 nya kena jaga makan, minum air masak banyak and bersenam.
Tah apa2 tah..kalau dah bayar duit mahal2 beli ubat tu,tapi still kena jaga makan, minum air 2L and kena bersenam,Baik takyah beli.
 
Baik buat sendiri je 3 main syarat2 untuk kurus tu.
 
 
Maka saya pun dengan tekad dan nekad ajak 3 sahabat ke gym ofis waktu lunch hour.



 
Satu minggu saya akan ke gym 3-4x.
1jam saya akan guna cross trainer ni dan burned about 538cal .
selebih 30min for stretching and buat butt exercise.
sila gugel ye macam mananak buat.
 
 
Sebulan jugalah saya main gym ni bulan 7 haritu.
Habis je class pagi pukul 1pm terus run pergi gym.
Pukul 2.30 ada lagi classpetang pula.
Tak mandi tak apa..terus masuk class..
touch up sket lah make up and spray perfume..hahaha
 
Sebulan ke gym tu berat saya tak turun banyak.
Which is so sad dan byk buat saya tak de semangat nak teruskan..
Tapi kawan2 bg semangat..
Mungkin lemak2 saya dah bertukar jadi otot.
5kg lemak = 5kg otot.
 
Baiklah..hamba teruskan.
 
Then masuk bulan puasa..
Early 2weeks puasa, petang pukul 5-6pm saya main badminton.
Sengsara jugalah  masa tu..
 
Then last 2 weeks dah stop dah sebab class dah banyak and gengmasing2 sibuk.
 
Saya timbang berat on third week of puasa saya dah turun 5kg already.
yeayyyy..lompat lompat bintang.
maksudnya berat saya dah 64kg now..
Lupa nak cerita..during this 2 month,saya tak makan nasi.
Makan kuey tiaw/ mee hun sup and tomyam.
Nasi amik segenggam time wiken.
Bulan puasa pun mcm tu..
Lebih2 makan buah.
Time sahur saya blend timun+tomato+lemon..
 
 
hurrayyyy
4kg to go..
sbb saya target 60kg..ekekek
 
Then syahdu di pagi raya..makan sedap banyak sangat.
Hilang ingatan sekejap dengan target 60kg saya tu.
Makan2 dan makan2lagi.
 
Seminggu raya saya naik 800g. Almost 1 kg.
Nak naik senang je.Nak turun payah amat2..
 
So since last week dah start jaga makan semula.
Start puasa ganti and puasa 6..
up to date now berat saya 64.3kg.
 
Kalau jumpa orang sure tegor saya dah kurus..happy plz..
hahahah
Tanya kat husband...mmg tak lah kan..
Tanya dia yang, I dah kurus ke,?
dia boleh jawab... u bogel dulu baru I tahu kurus gemuk..demmmmm sangat kan..
 
So uolss..boleh lah try cara saya ni..
Tak guna any ubat pun..
just regular exercise and of kos jaga makan.
boleh la cheat day time wiken.
 
Target saya nak cecah 60kg je.
Kurus sangat tak lawa.
Lebih2 lagi bg orang tinggi 170cm..
Nanti dah macam sekeping papan..
 
Bila dah kurus sikit dah, pakai baju apa pun dah jadi confident..
Apa apa punkenaback to niat.
Niat saya untuk kurus adalah untuk suami saya.
Biar dia tgk isteri dia kat rumah elok cantik kurus...takyah nak gatal2 tgk orang kurus kat luar.
 
hehehe..
4more kg to rid..
Gambate -neh


Monday, August 11, 2014

Luahan rasa

 
Adik manis mommy panggil dia ni.
senyuman dia memang mahal..tapi kalau senyumm alahai manis sangat ..cair mommy tau.
 
Dilema sangat nak hantar dia pergi sekolah awal2 pagi.
 
" Adik nak sleep somemore mommy"
 
"Adik tired.."
 
"Adik dun wan shower..mommy wipe adik only ok"
 
" Adik scared go to school , nobody sayang adik at school "
 
" Adik nak mommy only..at school adik don't have mommy"
 
And 100001 macam2 alasan kenapa dia taknak ke sekolah.
 
Masa dah sampai sekolah, sebakul janji2 kosong saya bagi kat dia.
Berat hati sebenarnya mendukung anak kecik untuk dijaga orang.
Walaupun adik dah 2y and 7month, saya masih lagi rasa bersalah kat dia.
Pagi2 dah ke sekolah..petang pukul 6pm baru balik rumah.
10pm dah kena tidur.
And repeat semula ..
 
Anak2 kita membesar di tangan orang lain.
Jadi carilah semolek molek penjaga untuk mereka.
8hours kot diorang kat sana..
 
And 4hours je dengan kita.
4 hours tu lah diorang nak menunjukkan taring dan ragam diorang.
Nak mintak attentition.
Kadang2 geram betul..nak di lepak lepuk je rasa tangan ni.
 
Tapi memikirkan 4jam itu..saya perlu bersabar.
Bertuahnya ibu ibu yang dapat anak membesar depan mata.
Memag lah penat berganda2 tapi puas hati.
Kita sendiri yang bentuk, acu , dan didik diorang sebaik mungkin.
Bagi orang lain..walaupun sebaik mana orang tu, tak mungkin dapat menjaga anak kita seikhlas hati.
 
Tapi untuk saya berhenti kerja jaga anak2bukan lah satu option sekarang ni.
Hutang masih banyak.
Suami seorang tidak mampu untuk bayar rumah dan kereta seorang diri.
Jikalau mampu sekalipun, lepas tu kami sekeluarga kena makan nasi lauk air garam je hari2..
maggi pun dah mahal kan sekang.
 
Doa mak kan doa yang mustajab sekali.
Doa selalu agar anak2kita sentiasa di bawah lindungan nya.
 
Sejak Mia jatuh berdarah di dagu,saya sentiasa berdoa jauhkan lah anak2 saya dari apa2 yang menyakitkan diorang.
Saya tak dapat tangan or mata extra untuk jaga diorang dari jatuh berdarah, Lebam terhantuk etc etc ,
Maka saya kurangkan memasak dan mengemas bila balik rumah.
Banyak beli dah sekarang,walaupun orang akan cakap masakan ibu lebih baik.
Tapi saya perlu memilih masa dari susah2mengejar masakan ibu.
Bagi perhatian lebih2 sket kat diorang.
 
Kadang2 tu bilakat ofis teringat sgt kat anak2, plan macam2 activity nak buat bila balik nanti.
Tapi bila sampai rumah ada je masalah..kakak merajuk..or adik buat ragam menangis tak tentu pasal..
Mak is pasrah sgt2..
Ada je benda tak kena ..
Anak baru dua..
 
Tapi rasa macam dah 10..ekekeke