Tuesday, March 1, 2016

Educational Toys


*This is sticky post..




If you guys are interested to purchase any of the toys.


Do email me at ysalli@yahoo.com





Add us in the Facebook for more educational Toys.



Sunday, April 13, 2014

Weaning

 
Kakak Mia dah selamat weaning from milk bottle since last 2 month.
4years 9 month old dah minum dutch lady fresh milk je.
3-4 kotak sehari..
 
Since dah minum botol..makin kuat makan.
Berat 25kg.
Alhamdulillah
 
Adik pula..mlm tadi first time tdo tak bf.
Dia minta..tapi saya cakap adik kan ultraman..
Ultraman tak minum susu mommy..
Kalau ultraman minum susu mommy.. nanti ultraman tak kuat.
heheheh..
 
so hopefully at 2years 3month adik stop bf .
 
14.5kg
 
Alhamdulillah syukur.
Anak2 saya tak Nampak gemuk walaupun bila timbang berat nya naik ..biasalah mak galah..anak haruslah galah

Monday, February 17, 2014

Umar Dani Turn 2 Part 2

 
So for the second part of Umar Dani turn 2
We celebrated it at FRIM Waterfall.
Together with Atok, Uwan, Mommy Angah,Uncle Ros, Maksu and Kakak Pisya.
It was fun..eventho by big brother's family tak join.
 


 
Enjoying their cold water..
 

Umar Dani's Second befday cake..
tajaan dari Maksu

 Kakak yang sentap just bcoz this is not herbirthday-yet
 


 Kesentapan di dalam hutan di pujuk oleh atok.
 



 
Just because iam the birthday boy..so I can eat the cake all by myself.
 













Birthday boy with Birthday gift
 

 
We had so much fun...must repeat activity .

Umar Dani Turn 2 Part 1

 
 
 
First party on his birthday eve 24.Jan.2014
Celebrated with Daddy, Mommy and Kakak Mia only.
 
Just our small family makan cake di Baskin Robins Alamanda.
Yummsss..sodapppp..
 


Tuesday, February 11, 2014

Umar Dani Turn 2



24 Jan 2012
The day ur born .
 

 
24th Jan 2013
The day u turn 1yo.
 

Feb 2013
 


 
March 2013


 
April 2013
 

 
Mei 2013
 

 
Jun 2013
 

 
July 2013
 


 
August 2013
 


 
September 2013
 

 
October 2013

 
 
November 2013
 
 
December 2013
 

 
24th Jan 2014
The day ur turn to big 2
My dragon baby
My professor baby.
 
Mommy love you so so much sayang buchuk mommy.
 
Budak paling lasak dalam dunia.
Budak paling manja dalam dunia.
Budak paling hensem dalam dunia.
Budak paling comel dalam dunia.
Budak paling bijak dalam dunia.
 
Doa mommy semoga adik Berjaya di duniadan di akhirat.
Menjadi anak soleh yang berguna kepada keluarga , agama, bangsa dan Negara.
Doa mommy adik diperolehkan kesihatan yang baik .
 
Hanya Allah sahaja yang tahu besar mana sayang mommy buat adik manis.
 
Next post befday party adik pula ok
 

Wednesday, January 29, 2014

Tips and trick untuk anak taknak ke sekolah



Hi saya Umar Dani..
Saya baru masuk 2tahun 24hb jan lepas.
Nanti mommy saya update k..
 
Mommy saya nak cerita pasal tahun ni saya dah start sekolah.
ok..mari kita dengar@baca cerita mommy saya ok
 
hehehe.
 
Dah 2 tahun anak saya tinggal di babysitter.
Semua OK..just saya ni bukan jenis babysitter kut..
saya sukakan suasana school untuk anak2 saya.
 
Mia dari baby pun stay di nursery..
Umur 2.5y dah masuk Smart Chaliph.
Umur 3y masuk TJK.
 
Adik pun saya tukarkan awal ke TJK.
Bukan lah harapan saya untuk adik belajar membaca or mengira .
Saya mahukan ruang untuk dia develop iaitu ruang bermain, ruang berinteraksi bersama kawan2 dah guru2.
Ada books environment,
Ada educational toys environment.
Maklum sahaja bila di babysitter activity mereka selain makan, tidur, tgk tv..
 
Ada orang lain cara..ada orang tak mahu dedahkan anak kepada sekolah awal2.takut diorang jemu bila sampai masanya diorang bersekolah nanti.
 
Tapi anak orang, anak orang..anak kita ,anak kita.
So masing2 kena hormat pendirian masing2.
 
Adik mula bersekolah 2hb Jan 2014..
first week..nangis.
second week ..nangis..
third week.. cebek cebek nangis.
fourth week .. boleh salam cium dan terus masuk sekolah.
 
Cara2 yang saya guna senang je.
Di rumah saya dah husband akan selalu bercerita dengan dia betapa seronoknya di sekolah..
 
Ada friends
Ada books
Ada toys.
Adik boleh do coloring.
Adik boleh read a book.
Adik boleh sing a song with ur friend.
Adik boleh dancing and hoping with your friend..
 
Kami bercerita betapa seronoknya berada di sekolah.
Memang dia takde respond sangat..helloooo he just 2yo..
tapi Alhamdulillah, in one month time hes doing much better.
Walaupun dia belum nak lagi join all the activity - cutting-pasting-little scientist things..but at least he enjoy singing and dancing already.
 
Slowly but surely adik.
I know u can do it!
ur my professor baby remember.
 
To all parents out there,
saya faham betapa sayunya hati meninggalkan anak yang menangis di sekolah.
Tapi selepas kita dah survey tempat tu,teacher di situ..if  kita pasti tempat tu ok..
Maka keringkan hati aje.
 
Just tell them..
after mommy finish all the works at office, I will come and pick u up.
You will have so much fun here..
 
kiss him in the forehead..and leave that place immediately
 
Lagi lama kita kat situ melayan raungan dia..makin lama drama swasta dia buat.
What u can do is..maybe la kalau tak percaya teacher kat sana boleh handle our crying baby..u can pretend to leave that school tapi still di luar untuk pastikan dia ok..
 
Or once we reach office..sms/call the teacher ..Tanya macam mana keadaan anak kita tadi.
 
Iam sure..they will be fine.
Budak manja /cerdik memang macam tu.
 
Ok tu je nak share..
 
 
 
 


Thursday, January 23, 2014

I-Renang UKM Bangi



This year, kakak start her swimming class under I-renang .
Every Thursday 4-5pm
 
Swimming apparels pun dah complete daddy belikan.
 
So harapan ayah bonda semoga anakada boleh berenang bak mermaid soon ya.
 


 
Adik join sekaki je..main2 air sambil tunggu kakak
 












 
 
heheheh..
takde caption..malas nak letak..
layan je lah.
 
Disunatkan untuk kita orang2 islam mengajar anak2 kita
1. berenang
2. menunggang kuda
3. memanah
 
So buat masa ni berenang dulu ye kakak..
tunggu mommy-daddy jadi orang kaya dulu baru tiga2 kakak belajar.