Atas ni kari n9..
Pekat berkilat..
Yang ni pula kari utara..
very light2 ..
tak pedas..
6 tahun kawin saya tak pass2 lagi nak masak kari version utara ni.
Sedih betul sbb husband saya bila makan lauk kari ni kat rumah mak dia bertambah2 dia makan.
Last week bagi mia and umar dani try pun diorang suka..
Pelik ye sbb umar dani takkan makan nasi selain dari sup.
Tapi kari dia layan..
So saya rasa takleh jadi ni..
Saya harus kena belajar..
Maka saya pun mintak lah specific and detail resipe from MIL..
Specific tu betul2 specific ye..
takleh terima bila orang cakap secukup rasa..or agak2 lah..
Saya mintak berapa panjang halia nak guna.
berapa ulas bawang putih bawang merah.
Berasa sudu kari nak pakai..
Turn out baru saya tahu kesilapan kari saya tak jadi2 dulu sebab saya guna kari sket sangat.
Kari utara ni memerlukan serbuk kari yang banyak.
Nak masak untuk 2 orang makan pun kena guna satu paket kecik sampai habis ye..
Selama ni saya guna 2-3 sudu..
patutlah takjadi.
So semalam saya pun cuba..
dengan bacaan bismillah..
3ulas bawang merah
2 ulas bawang putih.
halia panjang ibu jari (banyak ye)
Kayu manis and bentuk cam star tu 2 ulas.
Halba campur satu sudu.
Serbuk kari satu paket.
Ayam dan kentang potong dadu.
Tomato sebiji.
Santan setengah kotak.
Dan resultnya.....
TARAAAAAAAAAA (gambar lupa nak snap)
Akhirnya saya Berjaya memasak lauk kari di usia 33 tahun.
hahahah
sedap dan boleh la nak dekat sama dengan kari mil saya tu.
Tanya husband.. jawapan dia "hurmmmm boleh lah"
sambil tambah 2 pinggan nasi.
Anak2 pun makan 2 pinggang semalm.
Masak 2 pot nasi..licin uollsss
saya tak makan nasi..saya cicah dengan roti je..
Gembira sangat...
Lepas ni boleh try masak untuk mak saya di n9.
hahahah
*pandai masak kari pun dah bising kan*