Thursday, February 24, 2011

Kalau taknak dengar bunyi budak..sila buat rumah dalam hutan

Satu lagi benda yang paling menyedihhhkan ..super sedih..sedih infinity ..minggu ni..
Minggu ni minggu suweyy sket..

Taska Jari Kecil Mia akan ditutup most probably next month.
aaaahh..what?really? are you sure?

YES!..sebabnya ada seorang manusia yang dengki dok kat situ.
Actually saya dah tahu issue ni since early last year.
This so called neighbour ..buat report kat JKM and MPKJ..
Yang area Alam Sari ni area elite..supposedly tak boleh tukar personal house jadi nursery.
Demmit betul..

Teachers dah 2-3 buat rayuan after rayuan.
Dah siap buat petition amik signature others neighbour untuk proceed operate kat sini.

But until last week..they had face to face with neighbour and MPKJ.
and this so called neighbour bagi their last shot of surat akuan doctor.
Yang mengatakan..wife dia fobia and almost turn crazy because of the noice from the school..
Ok..saya lupa nak sebut..neighbour ni memang takde anak.
So dia memang tak faham bab bising anak anak ni.

Mmg stupid gila.
Tak tahu kesusahan parents yang lain.
Tak faham macam mana susahnya untuk parents cari a good school sekarang.
Patutlah takde anak..
Geram betul saya..berat betul hati saya..

Now saya kena back to square one balik..kena pergi survey mia's school semula..
wadehelll...boleh blah la ko neighbour.

Seriyes lah wei..kalau ko fobia dengar bunyi bising suara anak2..baik ko pergi duduk dalam hutan..so ko boleh bergumbira dengan suara monyet..

Nak cari nursery senang..but a good nursery is like 1 over 100 kut baru jumpa.
Nak cari playschool yang ada activities for the kids..playschool yang banyak educational toys for the kids..
Teahers yang sayang sangat2 kat our kids..and our kids mmg having fun at school.
Bukan nak puji..tapi saya boleh cakap..Jari kecil is one of the best la..
Petang2 ada outdoor activities lagi.

Diorang teratur...contohnya..
They will be a note to the parents everytime amik anak from school.
Kat notes tu will be mention what time last medication dose...and when is the next..
Nursery lain ada?

Diorang mmg follow all the JKM rules..sorang teacher with 5 kids for 1-2yo..student mmg tak ramai...sbb teacher mmg nak focus kat the students..Bukan macam nursery lain..selagi ada orang nak masuk..dia dok sumbat je sehabis boleh..
Mia siap dah boleh hafal nama semua friends dia kat sana..mmg tak ramai pun.


Baru je saya nak senang hati sket tinggalkan Mia..Skarang hati sudah berat semula.
Bak dihimpit batu 1000tan rasa nya hati ini..

Lunch tadi saya pergi survey montessari nearby..
Tapi cam tak sanggup nak tgk the kids tidur bergelimpangan kat school hall.
Tidur beralaskan toto yang nipis..
Tak sanggup tgk muka innocent masing2 yang tgh tidur..bermimpikan mommy daddy masing2 mungkin.

Mia cepat la besar..kalau Mia dah umor 3 yrs..boleh mommy masukkan Mia kat Qdees..or Smart Reader..Tapi Mia kecik lagi..not even 2 years old pun..

Kesian Mia..kesian mommy..
Oh neighbour..andai nya kamu baca blog saya ini (which is very impossible lah kan) saya nak kamu tahu,insyaallah ada balasan buat kamu.Mungkin bukan sekarang..tapi pasti ada.

Saya doakan ada orang anak 10 jadi jiran kamu lepas ni..Takkan kamu nak report MPKJ suruh dia pindah pula..kejam betul la orang ni..sanggup menutup periuk nasi orang lain..penat2 dah teacher Mia setup playschool tu..berpuluh ribu dah keluar beli keperluan nursery..

Doa kami ibu bapa kat sana..biar tuhan sahaja yang balas..

aminnnnn....

18 comments:

  1. OMG.. ada juga kes camni ke? patutlah Tuhan tak bg anak

    ReplyDelete
  2. Liz..yes..it makes sense now why dia takde anak..sakit hati..macam2 cara orang nak mendengki sekaranh

    ReplyDelete
  3. babe, i understand ur pain. i'll see what i can do to help ok? jgn sedih2 tau..

    ReplyDelete
  4. kejam giler, dia ingat masa dia baby dulu dia x pernah buat bising ke? dia ingat dia lahir terus jadi dewasa ke? bongokkkkk punye orang.

    mia meh sini, belajar kat nursery jepun dgn nazhan.

    ReplyDelete
  5. mmg betul, nursery byk, tapi susah nak cari yg elok & memuaskan hati.
    tibe2 teringat big boss i, dia takde anak. pastu soh org dtg keje on wknds. pastu boleh lak cakap, sape bawak anak dtg keje tak professional. haihhh ko takde anak ape ko tau? dah la suruh org dtg keje on wknd, lagi mau komplen. hoh!

    ReplyDelete
  6. cilahanat btol jiran mcm ni .. fobia konon .. pirahhhhhh.
    haku pon emo baca nih!!

    ReplyDelete
  7. i nak report kat harian metro. jiran giler xleh dengar suara budak. eeee.. bod*h. elite sgt ke dia tu?????

    ReplyDelete
  8. sorry, nak tumpang komen. tetiba saya rasa kesian kat jiran tu. maybe dia stress dengar suara budak2 sebab dia tak dapat anak ke. maybe dah lama teringin nak anak, tapi takde rezeki. plak tu hari2 tengok anak orang lain gembira2. tu yg dia mcm nak gila tu.

    ReplyDelete
  9. Anjing jiran belakang tu hari2 bising dari pagi sampai pukul 3 pagi pun tak sampai hati nak buat report. Aduhai manusia..

    ReplyDelete
  10. ish...geram tahap naga plak ni rasanya..ada juga org jenis macam tu..kalau macamtu org tu yg kena pindah dok tmpt lain, jgn beli rumah tepi corner lot yg biasanya ada kemungkinan orang wat nursery.dok kondo lagi bagus, tadek jiran bising, tadek orang kacau..boleh report kat tv3 kot ni..aduan rakyat..

    ReplyDelete
  11. heeeee ni mmg gila babasss pnya manusia!!!

    ReplyDelete
  12. Eeeeeee...geram tahap gaban bila baca. Ada gak wujud manusia macam nih, gila ah neighbour tu. Elok dok dalam hutan jer. Kesiannya owner nursery tu.

    ReplyDelete
  13. jiran tu C ke I?? chitttt. bodo punya org. mmg patut jadi giler pun bini org tu! patutnya mana leh soh tutup nursery sbb jiran tu. bengong! suggest la tadika mia tu bukak kt tempat lain.. or maybe, bukak kt jalan belakang2 bukan dkt ngan umah jiran giler tu. huhuhu.

    ReplyDelete
  14. itu selfish namanya! dah namanya pon tadika mmg bising la sket. dah kate tu tempat elite, so banyak la duit die, buat je la dinding kalis bunyi. so bunyi cengkerik skalipon die takkan dengar. bengong!

    ReplyDelete
  15. eeeeeeeeeeeeee ada jugakkk orang camtu ekkk? melampau tul! cuba kalau dia ada anak, baru dia tau perasaan ibu2 cam kita kan. tsk tsk tsk!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. salam kenalan,

    terkejut dgr cerita gini. tapi mmg tak mustahil. lagi yg masuk dek akal, dia tak de anak.

    takpela...minta ckigu cari rumah lain nearby. mmg susah nak cari nursery yg buat kita lapang dada ni.

    ReplyDelete
  17. salam.
    sori coz sibuk2 kat blog awak.
    sy rahah, mama kpd adam n afeeq.
    dok kt sari ilmia 1/2,
    htr anak2 kat taska jari kecil gak.

    my personal view, sy rs sgt2 sedih bile dpt tau TJK akan ditutup due to that stu*id and heartless person.
    ingatkan problem ni dh setel, tp rupe2nye that selfish person mmg xblh nego lgsung.
    sakit btul hati sy everytime lalu dpn rmh tu.
    btul kate awk, kalau xblh nk dgr suara anak2, dok dlm hutan, kwn dgn monyet.
    ntah2 monyet pun xnk kwn dgn diorg.

    personally, sy rs hepi bile dpt htr anak2 ke TJK.
    i agree with u, diorg mmg organised n sgt reliable.
    sy mmg rs sgt puas ati dgn TJK.
    hopefully puan asmak dpt alternatif lain.
    sy dgr yg mgkin puan asmak akan try crik rmh lain utk disewakan.
    hope dipermudahkan coz kalau blh sy nk terus htr anak2 kt TJK.

    sy rs klau kite fight, insyllh kite blh menng.
    tp, bak kata puan asmak, hr2 dia lalu rmh tu, hati pun xsedap nk keje.
    dia takut kalau org tu akan terus crik slh TJK.
    so, d best way is diorg yg berundur.
    so, hrp2 TJK akan terus beroperasi di alam sari.
    sy akan terus support TJK, insyllah:)

    ReplyDelete
  18. puan anita.
    org yg selfish itu bkn C or I, ttp bangsa melayu kita sendiri yg xde hati perut.
    xkesian lgsg kt bngsa kite yg dh bjaya bukak sebuah nursery yg bgus & dh kuarkan duit yg byk.
    n xfikirkan anak2 melayu kite yg akan hilng pekerjaan if nursery tsebut ditutup.
    puan blogger, maaf sibuk2 kt blog awk, tp sy mmg rs mrh sgt2 kt org tersebut.

    ReplyDelete