Sunday, October 3, 2010

Mana satu?

Last week..saya pergi survey pasal susu formula.
Saja2 tangan gatal.

Ada yang triple protection..tripple AA..ada DHA..preobatic..susah wei nak pilih.
Compare kan ingredients dia pula basically almost the same kan..
Just beza kat Fat je.
Saya mcm berminat kat NAN 2PRO.
Fat dia pun lebih compare to other.heheh..boleh nak nak carik yang banyak lemak sket.
Tengok harganya..masyaaalllah..
Tin kecik gilaaa..like tin yang clinic selalu bagi free trial tu ..besar tapak tangan saya ni je pun..
Harga dia sampal RM24
Makk oiiii..mahal gila wei.
Padahal NAN ni kan Nestle je.
Bukan Nestle ni murah ke?

Saya notice kat every brand mesti tulis "susu ibu adalah yang terbaik"
Wajib eh?

Then saya tanya kat salesgirl tu susu mana yang selalu sold out.
Dia cakap S26..Saya tanya sebab apa..dia cakap susu ni dah lama..so orang percaya lah nak guna.

Hati masih berat lagi nak try any..
Gila lah tin kecik macam tu pun harga dah macam tu.
Sebulan kena spend sampai 300 kut..save betul kan bf ni.
Tapi takdelah save sangat pun..duit tu saya spend beli baju Mia pula ..hahaha..

Malam tadi saya survey di internet2.
Soalan yang saya type di mr.gugel is "Susu formula yang terbaik buat anak"
Hurmmm...Macam2 jenama..macam2 reason.
Tapi macam berminat nak try SNOW.ada any of u yang dah try SNOW?
Taknak Enfa sbb majority cakap susu ni panas..
Ada yang try susu mahal tapi anak tak serasi..Last susu murah juga yang serasi.
Ada cakap Dumex leh buat anak gain weight..

So..insyaallah la saya akan try antara SNOW or NAN..or maybe S26
Bila nak try lom tahu lagi.
Hati masih lagi kebal.
Or masih kedekut lagi untuk keluar duit beli susu tin yang mahal2 tu
hehehehe..
Macam mana korang decide eh nak bagi jenama susu yang mana satu.

27 comments:

  1. budak yg same ngn aqil kt tmpt bbsitter aku tu, die minum snow. anak2 bbsitter pon minum snow mase kekecik dulu. die kate ok jek. and tak panas and peluh tak busuk.boleh? hehe.

    ReplyDelete
  2. samalaaa..saya pon tgh bingung nak memilih susu ni..last2 balik ngan tangan kosong.

    ReplyDelete
  3. huhu i bg aleesya enfapro dulu n now enfagrow..so far ok je..tapi xtahannye sebulan dlm rm200++ fuhh berpeluh gak rasa..haha sbb dulu kan xmerasa kua duit tuk beli fm..mmg bf sgt menjimatkan!! pi xpnh try snow sbb ade yg ckp snow ni panas n nanti anak akan ruam..hmm ontah ler...

    ReplyDelete
  4. my sister anak dia semua minum s26..semuanya ok2 la..lgpon mmg dari dulu lg..doc kat hospital dulu suka suggest s26 ni my sis ckp..

    ReplyDelete
  5. s26 tu cam ok kan..huda pun tgh pening ni..husna langsung x nak..why not try request sample2 susu yg ade dulu then baru decide..

    ReplyDelete
  6. hm..sya dulu nk kasi susu selain susu ibu kt sara pun berbelah bagi..tapi sebab terpaksa since dah tu ikhtiar terakhir..sya topup slow2..sya try fresh milk dutch lady dulu. once sya tgk dia minum, sya terus beli fm dutch lady until now dan tgk sara serasi. dah tak usya brand lain. lagipun, susu brand lain tu cam agak mahal (sampai rasa cam tak masuk akal je arganya.huhu)

    ReplyDelete
  7. My son minum snow masa kecik dulu,ok xde masalah.My mum yg suggest susu tu sbb kami adik beradik pun minum susu tu masa kecik.tp pasal susu ni mmg kena beli tin kecik dulu,sbb bukan setiap baby sama kesannya.Tp skrg my son dah minum dutch lady 123,masa umo setahun sengaja tukarkan sbb snow ni kira mahal la jugak(for me).

    ReplyDelete
  8. zARA pkai DUMEX je..sjak newborn lgi..alhamdulillah ok +membesar dgn sehat

    tp S26 mmg elok...

    ReplyDelete
  9. anak saya guna enfalac then umur 6 bln terus tukar langkah 2 enfapro then ni nanti masuk setahun dah boleh tukar langkah 3 enfagrow. rasanya tak panas ok sgt DHA triple dr susu2 lain.

    org kata lactogen dan dumex antara susu yg panas tp tak tak tahu kebenarannya. S26 pun rasanya ok jugak . sebenarnya bergamtung pada keserasian anak2 ttg susu ni.

    ReplyDelete
  10. mula2 dulu guna mamex gold. tp tin kecik pun harga dah mahal, tak sanggup nak beli 4,5 tin sebln. pening jgk bile masuk kat tmpt susu, berlambak sgt. try & error mcm2 brand, last2 guna lactogen sampai skrg. alhamdulillah, semuanya ok.
    tp bile tanye doc. diorg ckp sebenarnya lebih kurang sama je semua, cuma marketing strategy je yg lain. tu yg ade gold la, plus la. mcm2.
    tp betul, kalo dpt bf mmg jimat tsgt byk tp apakan daya... :)

    ReplyDelete
  11. aku ari tu mslh gak mase blk msia last year. siap bwk susu dr UK, tp xde la bwk byk. terpakse cari susu kt msia, n aku decide beli lactogen, sbbnye aku pon produk lactogen (heheh). kalau kt sini, after 1 year health visitor kate bole cube bg fresh milk. setkt ni mawaddah akan minum fresh milk bile bancuh dgn choco powder. kt msia camne plak?

    ReplyDelete
  12. hai.. nak nyibuk gak.. last week saya n hubby pon survey siap tanye doktor ye la kami ni buta susu formula sbb iman dkt setahun hanya minum susu ibu jek.. sbb saya dh prgnt ase mcm x ckup je susu ni huhu ni perasaan sndiri la.. saje2 la nak test.. test kt iman dia sedap je minum cup kecik je la.. bli la yg enfragrow dlm kotak kecik tu.. mak aikh rm38 tu harga promo.. pastu smp umh buat dlm cup iman x nak aissshhh mau susu ibu jugak... tp serius kn mahal sungguh kn.. syg nye duit ini.. hihi kedekut gak i ni sama la kiter :p

    ReplyDelete
  13. kes formula mahal gaban tu lah anak nombor 2 ni i kerah diri bf jugak. walaupun the first few days boobies kering kontang. ekeekkeeke.

    si abang jer monthly isomil dah 300, can't imagine kalau adik on fm jugak, mampuih sebulan 600 beli formula. tokey susu kaye, i yang miskin. equal to my persona monthly installment. =P

    i have no idea on fm yang ada lactose sbb anak gwe lactose intolerance, so soya based fm la jawabnya. =P

    ReplyDelete
  14. bagus la entry u ni. i pun saje2 nak tau. sbb slama ni mmg langsung tatau kan. tp btol la babe. mmg save betul kalau BF. hari tu i dok kira2 ngan my husband. syukur we saved a lot on the milk. sbb tu i masih berusaha n teruskan. it's all in the mind. huhuhu. pape pun, kene survey2 gak fm brands ni. s26 tu mmg paling femes kot sbb org2 tua mmg dok nyebut susu tu jer. kita sume mostly membesar ngan s26 x silap. tp tu la.. yg i tau, s26 ni mmg kasi kids badan besar. i mean, chubby2. fuhhh x larat laa. so sila choose wisely. hehehehe.

    p.s. i rasa nak kasi adzryl fresh milk biasa je la kot. ok ke u rasa? hahaha. xdak duit beli fm oiii. :p

    ReplyDelete
  15. skrg e-ein minum isomil..rm56 x 1 tin...sebulan minum 4 tin...so dlm rm200 lebih gak la utk susu...ha ah rindu betul zaman BF huhuhu...

    mia tak ada allergies kan?so raanye mana2 susu lembu ok je...ape kata ct bincang dgn paed ke?utk kuatkan semangat sikit :)...

    my MIL kata dulu2 pernah bg anak2 minum NAN.tapi respek lah my MIL semua anaknya2 cerai BF umur 2 tahun..including my hubby:)..lepas cerai BF diorg tak suke minum susu...minum biasa2 je cam milo, teh, teh o... :)

    ReplyDelete
  16. s26 rasanya utk newborn to 6mos old hihi..enfa panas ke? so far mika minum enfagrow a+ okey je. panas cmne tu?

    ReplyDelete
  17. sambung lagik buleh kan?

    my e-ein minum enfalac lepas 2 bulan, tak rasi..maybe sebab she's already allergic to cow's milk..so tu yg jadi sembelit + rashes..dekat sebulan gak lah...pastu baru dpt detect,lepas gi pakar.gi klinik biasa balik2 duk kasi ubat sapu, ubat mandi tapi hampeh tak jalan...(diorg pi bg ubat antifungal sedangkan e-ein ni alergik)

    siti, try bg mia2 sikit2 dulu..tgk lepas 2-3 hari ade ape2 rashes tak..harap2 mia kuat...lagipun berkat antibodi susu ibu :)

    ReplyDelete
  18. babe, Nestle nye product tk la murah pun sebab dia swiss nye brand..Yg penting product dia bagus2(my dad keje nestle dulu..hahaha)...Klu susu tu dia ada 2 jenis Lactogen n NAN...NAN is fully imported and rated one of the best milk in the world... Lactogen tuh tak brapa bagus sgt coz dia cater tuk org yg ada budget and dia local made..Tu my dad la yg ckp...Zara masa newborn dulu pakai 1 NAN PRO..Memang sangat bagus, tkde prob dgn poo2, takde colic n the best part masa newborn dulu dia tak sendawa lepas minum susu pun takper. Susu tuh mmg tak kacau perut...

    Masuk 6 month, i tukar to S26 Gold, susu dia ok, bagus, tkde masalah poo2 n all jgk, rasa pun sedap mcm vanilla, cuma i tak suka sebab susu dia berketul eventho goncang kuat2 or lama2...Kdg2 ketul2 tuh lekat kat teats, pastu zara ngamuk susu tuh sangkut...hehehe

    Masuk 1 year ni i tukar Enfagrow A+ sebab.. Susu dia sgt bagus, klu air tu tk panas sgt pun susu dia senang larut..texture dia sgt fine... And i rasa zara punya skin prob pun dah ok skit sejak minum enfagrow...

    Tu pengalaman i la...Lain org lain kan...Tp antara susu2 lain yg i dgr bagus is pediasure, mamil, friso, isomil ke gain plus ke apa tah tuh....

    ReplyDelete
  19. hello.. jus nak share.. anak i dah nak masuk 7 months.. fully bf lagik.. but dulu waktu baru lahir kat KPJ Specialist die bagi S26.. rasenye if i nak bg fm i pon akan bagi S26 sbb susu die mmg ok.. tp mmg agak mahal la..

    mia nak ke minum fm..? sbb die kan fully bf.. waktu anak i 5 bln, penah try saje2 bg isomil, enfalac sume die taknak.. sbb die nak susu mak die jgk

    as i knw, kalau minum dumex, bdn budak mmg senang naik then die akan cepat lapar, asyik nak susu je..

    tp taktaulah, try go and get sample susu.. bg kat mia.. kang dah beli, mia tak minum, rugi plak..

    gudluck!

    ReplyDelete
  20. rania dr baby sab bg anmum..masuk setahun je sab tkr bg dutch lady sbb murah hehehe...tin besar baru rm40++ pas2 slalu offer...tgk dia ok je minum dutch lady nie,sab on je lar smpai skrng..

    ReplyDelete
  21. BF yg paling jimat and mmg susu terbaik..actually susu ni xkisah brand ape pun..i rasa semua pun bagus..sebenarnye susu ni depends on body n darah baby jugak kot..ada yg sesuai minum yg murah or mahal n yg mahal pun belum tentu sesuai..sbb body manusia ni lain2..mcm Qisya dari lahir minum S26 sebab i dgn my hubby dulu masa lahir pun minum s26..konon2 nak ikut susu kami masa kecik2 la..haha..tapi betul ckp Aira S26 ni slalu berketul..susah nak larut..

    ReplyDelete
  22. mmg susah sikit nak tukar ke FM. dahle mahal, takde jual size sample kecik2 huhu. kalo baby reject, rugi je kan. athirah on isomil. try bagi anmum, dutch lady semua dia tanak. huhu kopak juge lah sket ;p

    ReplyDelete
  23. Rasanye mmg ramai yg ckp susu S26 ni berketul... Dah goncang lama pun payah nk larut...My mom ckp zaman2 kita minum dulu tak mcm ni pun susu dia... Takut yg skang ni production dia dah tak berapa bagus...

    ReplyDelete
  24. adam dulu mula2 minum s26 tapi berak 4 hari sekali.. tanya paed dia kata xpe tapi aku x senang hati so tukar enfa a+ berak hari2 n oke je so aku maintainla sampai sekarang.. aku beli enfa sbb tanya 2-3 orang kawan2 seme pakai enfa or soymilk (yang xleh minum susu lembu).. owh n aku sangat terpengaruh dengan dha apa kejadah seme tu.. hahahah! macam tau orang ckp susu lebih kurang je tapi entahla.. sbb kalau tgk enfa a+ dengan yang xde a+ beza dia rm20.. aku tatau la apa dia letak sampai beza macam tu sekali tapi orang yang mudah terpengaruh dengan iklan ni sangatla terpengaruh.. adam minum 4 kali sehari as per suggestion kat tin and it costs us about RM360 sebulan - average 4 tin n setin lebih kurang rm90.. n kalau x salah aku, walaupun lagi besar susu dia lagi murah tapi scoop dia macam lagi besar so aku rasa mmg dr kecik sampai sekarang we spend about that amt for susu adam.. kesimpulannye, kau kena try dulu mana yang anak kau oke.. sbb every kid lain kan.. tapi ofkos susu ibu adalah terbaik! :)

    ReplyDelete
  25. dah tulis panjang2 tadi pun nak tambah lagi ni sbb baru teringat.. sorry ye buat mcm blog sendiri pulak.. hehehe.. lama sangat x menulis ni la jadinye.. btw, aku penah tanya org meadjohnson (kebetulan aku ada mtg kat situ) apa beza susu2 banyak2 ni kan.. yela mcm meadjohnson ada sustagen n enfa pastu enfa ada pulak a+ apa seme kan.. dia cakap, every susu tu focus dia lain2.. macam sustagen untuk nutrition.. enfa pulak brain development.. so adam ni makan sayur apa seme oke n berat pun oke so x perlula focus on nutrition.. that's why sesuai enfa.. macam tula kesahnye... so walau apa brand pun, ada keistimewaan masing2.. yang penting anak suka.. :)

    ReplyDelete
  26. Thanks mommies..
    ok..point taken..harus try semua susu yang ada kat malaysia ni sampailah jumpa susu yang mia can accept..hopefully ok..
    thanks again..really appreciate it

    ReplyDelete