Wednesday, July 28, 2010

Empat belas

29/July/2010..anak saya sudah 14month today.
4more month to go before my Master qualification in breastfeeding.
Yeayy..sejak saya pulun buat stock untuk trip ke singapore haritu,susu saya makin banyak.
Tak perlu lagi makan fenugreek..saya can maintain 6oz per session.

Mia dah start reject frozen ebm.Maybe dia dah pandai differentiate taste of frozen milk with fresh milk kan.Kalau Monday memang saya akan bagi frozen ebm yang saya pumped on last Friday.
Since 6month saya akan provide 3.5oz per session..so kalau frozen tu dia minum 2oz je kut..banyak berlebih.

Tuesday-Friday memang saya bagi Fresh je lah..pump today use tomorow concept.
Tapi,since dia masuk taska baru dia minum susu sikit je.3 botol x 3.5oz je sehari.Teacher dia cakap dia makan banyak.sbb tu kurang minum susu.Malam mcm biasa la direct feed je.

Saya refer juga to kawan2 yang lebih arif pasal ni.Diorang cakap at the age of 1,susu tu sebagai makanan pelengkap sahaja.Yang penting now is solid food la.So i shouldnt be worry about it.

Mia still lom amik 1year jab.Maybe next week la.shes now weight almost 11kg.Tak gemuk tak kurus.Sedap sedap mata memandang.

Jalan still kenkang2lagi.Tapi dah lajuuuu.Dah leh lari kalau saya kejar.Sekarang dah start nak jump jump.Tapi jump manja2 comellah kan.Bukak je pintu,dia yang akan meluru keluar dulu .Kalau dia nak keluar dia akan ambil shoe and bagi saya.Or kalau tak jumpa shoe,dia akan ambil kunci dan jolok2 dlm lubang kunci .konon nak buka pintu.ohhh comel.

Dah pandai salam cium tangan.Dah kenal mouth,eyes,arm,legs,toes,hair,head,nose n her favaurite tounge.
Kalau saya kata.."show mommy your tongue"..maka dia akan menjelir lidah.
'blink your eyes' ..maka dia akan kebil2 kan mata dia dalam cara yang super duper cute.
'kick ball'..maka kaki akan di angkat tinggi konon tgk sepak bola.
'where's your hair"..maka dia akan tarik2 rambut dia..

Dah pandai buat bunyi..
chicken-aaa aaa aaaa like bunyi ayam kokok sakit tekak
cat-awwwwww
dog-aff aff like barking la..
tiger-mmmmmmm...
coakroach-eeeeeeee

pencapaian terbaik..dah pandai panggil saya.."memmi memmi'
kalau nampak park..pun dah leh sebut "pak..pak..pak"

banyaknya pencapaian Mia sekarang.
Saya ibu yang bangga.
hiks!

3 comments:

  1. memmi memmi! that's the best of all! :)

    ReplyDelete
  2. Cerdiknye Mia ni..byk benda yg dia dah tau..bagusss..

    ReplyDelete