Wednesday, June 23, 2010

Saya ibu lalai

Semalam sampai rumah dah pukul 6pm.
Saya terus rushing masak porridge Mia.
Mia pula menangis nak susu tak sempat2.
Saya pun campak semua barang dalam periuk,kecikkan api.
Terus baring kat sofa.

Hajat di hati nak tidor kan Mia je.
Lepas Mia tido saya nak solat Asar,nak basuh baju and nak masak sikit untuk dinner.
Tapi disebabkan setan besar dok atas mata saya ni.
Maka saya tertidur sekali dengan Mia.

Bangun2 saya terperanjat tgk EL balik dan rumah berasap.
Ya allah,saya lupa kat porridge Mia.
Abis hangus dengan periuk2 sekali.

Haihhhh..saya sangat lalai.
Macam mana kalau EL balik lambat.
Macam mana kalau saya tak bangun2.
Asap yang banyak boleh buat lemas.
And paling worst rumah pun terbakar.

EL berleter satu malam.
Tanpa berfikir perasaan bersalah saya ni.
Dia ingat saya plan ke untuk tidor?
Tapi memang kesalahan ni tak patut di buat pun.
Saya memang lalai.
Kenapa tak set kan alarm?
(Saya taknak tdo..buat apa nak set alarm?)

Nasib baik takde apa2 yang terbakar?
KALAU?
kalau jadi cam dalam Oprah mak terlupa anak dlm keta tu?
macam mana kalau?
saya takut nak fikirkan kalau itu.

Lepas ni kalau time senja2 nak bf Mia.
Saya kena set kan alarm.
Tak kisah lah saya plan nak tdo or taknak tdo.
Precaution is important.
Kalau dah jadi?
Kalau nasi dah jadi bubur?
Kalau bubur sudah masak?
Apa apa pun tak berguna.
Saya ibu lalai.

18 comments:

  1. gosh dear!!!! nasib baik.....
    mintak dijauhkan....

    ReplyDelete
  2. saya mula2 dulu kerap jugak menghanguskan bubur afif hahahaha..yela penat gile kan..dapat baring terus lelap..alarm memang wajib kena set walaupon takde niat nak tido time bf kan afif.

    ReplyDelete
  3. hi ;) suke bace pasal awak and ur mia..

    btw, pasal tertido tu std la kalo dh penat banget kan.. lagi kalo bagi nenen... mmg mate tu cepat btul nak layu...maybe u can try to cook bubur mia gune slow cooker so tak kisah la kalo tertido pun bubur masih bubur hehe.. ;)

    ReplyDelete
  4. nasib husband u blk kan...i pon penah dulu, terlupa..ye la kan, bubur tu cam lame skit baru nak masak kan...sbb bukak api kecik..tu yg kekadang terlupa tu..tkpela...semua selamat..

    ReplyDelete
  5. alamak dangerousnya! but what done is donelah, next time kena extra careful k..i pernah terleka gak tp bkn sbb tertido. tetiba bau hangit je. mmg takut lah time tu :(

    ReplyDelete
  6. gosh!

    I pernah lalai jugak macam ni, even lebih teruk drpd u tapi x pnh bgtau orang even my hubby :-/

    u know..in my kes api dah naik sampai ke siling ok!! I nak goreng keropok and at the same time leka layan FB sampai lupa minyak panas tu and tetiba I nampak cam api, samar² la kan? I start menggigil, panik, jerit and rushed to the kitchen..ape yg I ingat nak buat is amik air & campak dlm minyak panas tu

    LUCKILY it stopped! mmg tak boleh lupa la that day..can't imagine if my house burnt

    p/s ; Kira tgh tido masa tu...

    ReplyDelete
  7. fuh!lega both of u takde pape..i pun ada sekali terlalai camni.kes samala..tertdo sbb susukan sara, plus time tu blackout.sedar² dah senja. tercium bau hangit. spontan bangun,teringat jagung yg i rebus dah rentung.berasap dengan periuk rentung....huh nasib baik takde pape.

    ReplyDelete
  8. betul la..rasanya awak da boleh cuba tuk guna slow cooker.. syukur tak jadi pape..
    jgn salahkan diri.. awak tak sengaja..

    ReplyDelete
  9. Ni mak i pesan (berjuta kali sampai pedih telinga). APABILA DENGAN ANAK, pekara melibatkan Api dan Elektrik jangan MENYAMBIL. Tapi ye la kan, kalo tak menyambil tak siap la kerja

    ReplyDelete
  10. perghh nasib la u all berdua ok.....

    ReplyDelete
  11. hohoho.. u're very lucky dear!! sib baik tak jadik apa2.... actually you tak lalai.. cuma you dah lakukan sesuatu yg TERRRRRRrrrr... which is bukan sengaja... takpe.. lepas nie ambil langkah berjaga2 yer.. betol bak kata Jiji tuu.. jgn wat perkara2 yg menyambil biler bersama-sama anak yerr.. take care! ;)

    ReplyDelete
  12. ya allah mujur takde apa2 berlaku kan..

    ReplyDelete
  13. salam..siti hanguskan bubur time maghrib...sy pernah hanguskan time subuh2 hehehe...terlelap juga sambil nak tunggu bubur masak...bhy tu...pernah gak sy masak air, pastu dah gi kedai bagai(mujur dekat je)..balik2 air dah nak kering dlm cerek tuh!

    start umur 8 bulan mcm tu, sy masakkan porridge dlm periuk nasik...sayur mayur lauk pauk diracik/cincang halus...kalau kita terleka pun takpe, sebab periuk nasi kan akan off sendiri bila dah masak...

    ReplyDelete
  14. huhuhu..kadang2 kalo penat + banyak kerja nak buat jadi leka. jangan salahkan diri sendir. tu peringatan untuk berhati2 nest time.

    ReplyDelete
  15. alhamdullillah you and mia tak ada apape. insyaAllah. haih. mintak dijauhkan benda2 macam ni. take care!

    ReplyDelete
  16. i think all of us pernah alami situasi gini. bukan sengaja...we have so many things to think about. kekadang tu penat sangat tu yang boleh jadi camtu.

    alhamdulillah tak jadi apa to both of u. Allah lindungi. :-)

    http://twinkywinykstars.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. ohhhh. be careful ya next time! hukk.

    ReplyDelete
  18. ler ni ke sbb nya merajuk? alahai sian siti. jgn kan yg ada anak, yan yg xde anak ni pun blk keje dh letih dah kan boleh tertido gak. aduh kesian mommy mia kena leter pula. xpe bukan lalai apa, kan x sengaja.

    ReplyDelete