Tuesday, June 1, 2010

365+3 Days

Lambatnya saya buat post untuk Mia satu tahun kan.
Sudah 365 hari dia hadir dalam hidup kami.
Tak mau la cakap kejap..sebab lama juga nak tunggu dia satu tahun ni.
Heheheh.

Dulu bila dia pandai meniarap..saya harap dia cepatlah merangkak.
So senang sikit nak jaga.
Bila dah merangkak saya harap dia cepatlah jalan.
Sebab dia merangkak satu rumah.
Mop satu rumah jadinya.
Bila dia dah jalan sekarang..saya harap dia duduk lah diam2 balik.
Sebab tak larat pula kadang2 nak kejar dia.

She can do wobly wobly walk at 11 month.
And now dah stable dah berjalan.
Laju je.
Berjalan je keje.Non stop.
Pusing sofa ,pusing dining table,pergi kitchen and pulang balik ke front door.
Itu je lah kerjanya.

8 teeths already.
So boleh tak saya taknak percaya kat kata2 orang tua dulu.
Banyak gigi lambat berjalan.
Mia banyak je gigi and cepat je berjalan nya.
yeahhh..anak ku cemerlang.

Sangat cute ok bila saya nyanyi lagu

"The wheel of the bus go round and round,round and round..
The baby of the bus go wek wek wek..wek wek wek..
The mommy of the bus go ..shhhh..shhh..shhh"

Time phrase mommy tu dia dah letak tangan kat mulut sambil tiup..shhhh..shhh..heheh..comel ok.

Pastu pandai kenyit2 mata ..gatal sunggu kamu wahai anak.
Tapi tetap comel.

Kalau nampak frens (kawan2 sebaya dia or older) dia akan panggil "kakak" (boy or gal tetap kakak)
Nampak daddy dia panggil "daddoh"
Kalau suruh dia ambil barang,dia akan point kat barang tu and sebut "coh"
Kalau barang dia jatuh and nak suruh kita ambil dia sebut "pecho"
Kalau nampak food..dia sebut "mammam"
Tengok,walaupun Mia masih berbahasa German,mommy dah observed dah mean word yang dia sebut tu.
saya pula dia panggil mama..walaupun saya sebut diri sendiri mommy.
Tapi saya tetiba nak tukar jadi bonda pula.boleh ke?

At last dia dah pandai tepuk tangan..hahah..
lambat sungguh dia bertepuk.

Mia sangat suka berkawan.
Dia sangat excited jumpa kawan2.
Haritu jumpa Aleesya,malam tadi jumpa Harriz.
Comel je bila tengok dia bersosial.

Harini first day Mia ke Bondamama after 3weeks cuti.
Pagi tadi nangis lah kejap.
Tapi lunch tadi dah ok bila saya hantar dia balik.
Walaupun dia dah one year tapi perasaan bersalah masih ada setiap kali saya hantar dia ke nursery.
Tak tahu la sampai bila.

Oh anak..bonda sayang kamu teramat sangat.
Habis duit bonda untuk kamu pun tak pe.

Dia anak yang baik.
Dia anak yang cerdik.
Dia anak yang notty notty..
Dia anak saya.

7 comments:

  1. yup its true... kata2 org tua dulu tu tak blh percaya la sbb my mia also tumbuh gigi dulu tp cepat jugak jalan...hehehehehe.....

    mia cute!

    ReplyDelete
  2. Seronok nye Mia dah boleh jalan n buat mcm2... Mia bijak pandai...Muah2...

    ReplyDelete
  3. mmg bila dh dapat kaki mmg kita penat..berjalan je keje dorang..

    ReplyDelete
  4. dah boleh jalan, mesti penat bila dah pandai jalan nih

    ReplyDelete
  5. aqil pon mase setahun 8 batang gigi.now setahun 2 bulan, 8 batang gigi + 4 geraham!..cepat sungguh.
    bile dh jalan ni.rumah makin di babyproof kan.senang kot2 mak bapaknye tertido.haha

    ReplyDelete
  6. happy 1st birthday Mia darlin' :-)

    ReplyDelete